Informácia Colného úradu Prešov o odvodoch do štátneho rozpočtu za I. polrok 2008

26.07.2008 Prešov

Colný úrad Prešov zhodnotil svoje odvodové povinnosti voči štátnemu rozpočtu SR za I. polrok 2008 v oblasti cla a spotrebných daní. Do štátnej pokladne odviedol spolu 1 913 602 679 Sk, čo predstavuje v porovnaní s I. ...
Najväčší podiel z odvedenej sumy tvorí spotrebná daň vo výške 1 295 295 157 Sk, daň z pridanej hodnoty je druhou najvyšším odvodom a predstavuje sumu 576 141 165 Sk. Ďalšou položkou je clo vo výške 41 923 188 Sk a napokon ostatné odvody (napr. pokuty, ostatné nákladové položky, atď. ) vo výške 243 169 Sk.

Najvyššou sumou na odvode zo spotrebných daní sa podieľa spotrebná daň z liehu, t.j. odvod vo výške 504 mil. Sk, spotrebná daň z minerálneho oleja vo výške 473 mil. Sk a spotrebná daň z piva vo výške 317 mil. Sk. Spotrebnú daň z tabakových výrobkov CÚ Prešov odviedol vo výške 693 tis. Sk a spotrebnú daň z vína vo výške 115 tis. Sk, tieto spotrebné dane sa podieľali aj v tomto roku menej výrazne na výške celkových odvodov CÚ Prešov do ŠR.
Daň z pridanej hodnoty predstavuje druhú najvyššiu položku z celkovej výšky odvodov do ŠR, nakoľko túto daň CÚ Prešov odviedol vo výške 576 mil. Sk. Túto daň colná správa vyberá priamo pri dovoze tovaru z tretích krajín, teda krajín, ktoré nie sú členmi Európskej únie.
Samotné clo, ktoré CÚ Prešov odviedol do ŠR vo výške 42 mil. Sk je až treťou najvýraznejšou položkou týchto odvodov. Tu treba zdôrazniť, že väčšia časť cla sa odvádza do rozpočtu EÚ, takže nie je celá príjmom štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
Zostávajúce položky celkových odvodov do ŠR boli vo výške 243 tis. Sk a tvoria ich: dovozná prirážka vymeraná už v minulých rokoch, ako aj pokuty, úroky a sankčné úroky.

Z uvedených údajov je zrejmé, že Colný úrad Prešov, ktorého územný obvod tvoria okresy Prešov, Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou, bol čo do výberu cla, daní a iných platieb v I. polroku 2008 veľmi úspešný. To je zásluha tak vedenia colného úradu, ako aj colníkov v priamom výkone služby na jednotlivých pobočkách colného úradu.
Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región